De Nachtwacht; kleiner dan het origineel

Van kleins af aan ben ik geboeid geweest door musea. De verhalen achter de kunst en objecten vind ik machtig interessant. Het zal je dan ook niet verbazen dat geschiedenis één van mijn favoriete vakken op school was. Zowel in Nederland als op vakantie in het buitenland heb ik samen met mijn ouders veel musea bezocht.

Nog steeds kom ik graag in musea, maar helaas is het er de afgelopen jaren onverhoopt minder van gekomen. Na de heropening van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum in 2013 wilde ik dan ook graag weer eens een kijkje nemen bij De Nachtwacht; het imposante schilderij dat vroeger nogal tot mijn verbeelding sprak. Wat misschien niet iedereen weet is dat dit schilderij, van Rembrandt van Rijn, in 1715 aan drie kanten is verkleind. Het origineel zou ongeveer vier bij vijf meter groot zijn geweest (bron).

IMG_2415

Maandag 23 februari j.l. was het zover, samen met een vriendin heb ik een bezoek gebracht aan het prachtig gerenoveerde Rijksmuseum. Naast de kunst is ook aan het gebouw genoeg te zien. De bouwstijl van architect Pierre Cuypers is een mix van gotiek en renaissance (bron). Dit kenmerkt zich onder andere door de hoge gewelven, prachtige glas in lood ramen en decoraties op de gevels. Bijzonder vind ik hoe het museum tijdens de renovatie is gemoderniseerd zonder dat het karakter van het gebouw verloren is gegaan.

Het Rijksmuseum is toegankelijk voor een breed publiek, wat wij ook opmerkten tijdens ons bezoek. Getoond in een overzichtelijk, chronologisch cirquit krijg je een overzicht te zien van de Nederlandse kunst én geschiedenis. Niets ten nadele van al het prachtige en interessante werk wat er te zien is, maar ons hoogtepunt was toch De Nachtwacht. Nog even imposant als ik het mij herinnerde, maar de plek zoveel mooier dan de eerste keer dat ik hem zag.

IMG_2405
Van zoveel boeken maakte mijn hart wel een klein sprongetje. De Cuypersbibliotheek is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *