Hoop doet leven…

De afgelopen dagen ben ik bewuster gaan nadenken over het thema vrijheid. De voornaamste reden hiervan is de berichtgeving omtrent 4 en 5 mei de afgelopen week. Het zet je weer even met beide benen op de grond en doet je beseffen dat ons leven hier in Nederland helemaal niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Wat een geluksvogels zijn wij eigenlijk.gandhiWij leven in een vrij land, waar we onze dromen kunnen najagen. Waar we kunnen worden wie wij willen zijn. Iedereen in Nederland heeft onder andere recht op gelijke behandeling, vrijheid van godsdienst of levensovertuiging en vrijheid van meningsuiting (bron). Toch heb ik het idee dat de afgelopen jaren veel mensen deze rechten zijn gaan gebruiken als excuus voor hun eigen, niet altijd even sociale gedrag. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting mogen we tegenwoordig alles tegen elkaar zeggen. Ook als die opmerkingen niet onder het gelijkheidsbeginsel vallen. Vooral online zie ik de naarste reacties voorbij komen op uiteenlopende gebeurtenissen. Ik kan daar erg boos over worden.

Is de vrijheid om te zeggen wat je denkt, ondanks de pijn die je mensen daarmee doet, belangrijker dan het recht op gelijke behandeling of het recht op vrijheid van godsdienst of levensovertuiging? Ik denk het niet. Natuurlijk sta ook ik daar niet dagelijks bij stil en heb ook ik vooroordelen over mensen. Ik wil mijzelf hier absoluut niet neerzetten als heilig boontje. Daarentegen wil ik wel mijn hoop uitspreken dat we met z’n allen weer wat liever voor elkaar worden. Dat we open zullen staan voor elkaars mening. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar je kan wel nadenken over de motieven van de ander en daar respectvol mee om gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *