Een andere reisgids voor Rome

Voor iedereen die ooit de stad Rome heeft bezocht of van plan is in de toekomst te bezoeken, is het boek SPQR: Anekdotische reisgids voor Rome van Luc Verhuyck, een aanrader. In dit boek vind je een verzameling van bijzondere mythen, verhalen en anekdotes over de meest prachtige en indrukwekkende locaties die in Rome te vinden zijn. Je begrijpt dus vast dat het hier niet gaat om zo’n klein, dun, gidsje. Over zo’n grote stad met een historie van ruim tweeduizend jaar, valt veel te vertellen. De titel van het boek, SPQR, verwijst naar de letters die door de hele stad op onder andere gebouwen, lantaarnpalen, putdeksels en taxi’s te vinden zijn. Een afkorting die officieel staat voor ‘Senatus Populusque Romanus’ oftewel de Senaat en het volk van Rome (Verhuyck, 2007), maar volgens het boek nog vele bijbetekenissen kent.

FullSizeRender (15)

Rome, de legendarische stad waar je de historie in ademt bij elke stap die je er zet. Een stad waar ik verliefd op werd toen ik in 2007 met school een week lang in sneltreinvaart alle bijzondere locaties bezocht die je op z’n minst gezien moet hebben. Het Colosseum, de Sint-Pieter, het Forum Romanum, de Trevifontein, Galleria Borghese en nog zo veel meer. Zo indrukwekkend vond ik het, dat ik in 2009 samen met een vriendin terugkeerde om de stad nog beter op mij in te kunnen laten werken.

Aan de hand van het boek SPQR reis je door de stad en ontdek je prachtige verhalen, die je vaak op een totaal andere manier naar de beschreven locaties laten kijken. Hoewel de verhalen in het boek berusten op historische en literaire bronnen, wordt er geen wetenschappelijke relevantie gepretendeerd. Het boek leest vooral lekker weg en bestaat uit korte, overzichtelijke hoofdstukken en bijzondere, grappige en interessante verhalen, mythen en anekdotes.

Verhuyck, L. (2001). SPQR: Anekdotische reisgids voor Rome (7e druk). Amsterdam: Athenaeum – Polak & Van Gennep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *