Zon, zee & zonnebrandcrème

Als ik ergens blij van word is het wel het zonnige weer van de afgelopen dagen. Heerlijk de warmte van het zonnetje op mijn huid. Afgelopen vrijdag ben ik ’s ochtends richting Wijk aan Zee gereden voor mijn eerste stranddag van dit jaar. Niets fijner dan lekker op het strand liggen en niets anders horen dan het ruisen van de zee en de vrolijke stemmen van andere badgasten om mij heen.

FullSizeRender (17)

Met mijn lichte huid mag zonnebrandcrème in mijn strandtas absoluut niet ontbreken. We weten allemaal dat te veel zon schadelijk is voor je huid en de kans op huidkanker vergroot (bron). In mijn tienerjaren ben ik desondanks nog wel eens goed verbrand geweest. Vooral omdat ik te lui was om die rot plekjes, zoals mijn voeten of oren, in te smeren of omdat ik schroomde mijn vriendinnen te vragen mijn rug in te smeren. Inmiddels ben ik hierin veel secuurder geworden én smeer ik mijzelf standaard met factor 50 in.

‘Factor 50?’ hoor ik je misschien denken. Ja, de laatste jaren kies ik altijd voor de hoogste factor. Van de week heb ik het hier met een collega over gehad, omdat ik ooit heb gelezen dat de hoogte van de factor niet van invloed is op hoe bruin je uiteindelijk wordt. Om dit te verifiëren ben ik het internet gaan afspeuren naar meer informatie en stuitte ik op de website van KWF kanker bestrijding. Daar las ik dat de beschermingsfactor van zonnebrandcrème (SPF) alleen van invloed is op hoe lang je huid aan de zon kan worden blootgesteld. Je huid wordt dus ook bruin wanneer je je insmeert met een hoge factor (bron). Toch best wel een geruststelling. FullSizeRender (16)

Daarnaast vond ik nog een tip op de website van KWF kanker bestrijding. Zij geven namelijk aan dat het belangrijk is een zonnebrandcrème uit te kiezen die zowel beschermt tegen UVB- als UVA-straling. Door UVB-straling kan de huid verbranden en UVA-straling bevordert de veroudering van de huid (bron). Dus ook om die rimpels, waar wij vrouwen zo bang voor zijn, nog even uit te stellen, is het belangrijk om te smeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *