Mee in m’n koffer: Debet

Ik ben vast niet de enige die zichzelf vooral in de vakantie de tijd gunt om boeken te lezen. Helaas komt het nogal eens voor dat een boek een hele tijd op mijn nachtkastje ligt te wachten tot ik hem weer eens open sla. Maar als ik dan vrij ben en er voor ga zitten, geniet ik er des te meer van om even helemaal in een verhaal gezogen te worden.

IMG_3459

In mijn koffer naar Barcelona zaten drie boeken; Debet van Saskia Noort, Denken aan vrijdag van Nicci French en Ik wist het van Chantal van Gastel. Ik vond ze alle drie de moeite van het lezen waard. Denken aan vrijdag is het vijfde deel van de boekenserie over psychotherapeute Frieda Klein, die ik in een eerder artikel besproken heb. Ook dit deel heb ik weer in één adem uit gelezen. Aan de andere twee boeken zal ik in dit artikel aandacht besteden. Omdat ik niet te lang van stof wil zijn, zal ik vandaag de literaire thriller Debet bespreken en volgende week de roman Ik wist het.

Debet is het vervolg op het boek De eetclub van Saskia Noort uit 2004 en ontrafeld na tien jaar eindelijk het geheim van de beruchte ‘vrienden’ van de eetclub. Wanneer je De eetclub hebt gelezen, is Debet zeker een aanrader. Hoewel ik in het begin wat moeite had om erin te komen, kon ik, eenmaal verder in het boek, niet meer stoppen met lezen. Het is spannend, actueel en leest als een trein.

Het verhaal start met het dodelijke verkeersongeluk van de echtgenoot van Karen, het hoofdpersonage in beide boeken. Karen’s leven komt op z’n kop te staan wanneer zij erachter komt dat het perfecte leven dat zij leidde een grote leugen blijkt te zijn. De ‘vrienden’ van de eetclub waar zij tien jaar geleden afstand van dacht te hebben genomen, blijken al die jaren met haar leven vervlochten te zijn geweest. De economische crisis houdt iedereen in zijn greep, maar de strijd om macht en geld gaat onverminderd door. Karen gaat op onderzoek uit en probeert de waarheid boven tafel te krijgen met gevaar voor eigen leven.

Noort, S. (2013). Debet. Amsterdam: Anthos.

Volgende week zondag zal ik de roman Ik wist het van Chantal van Gastel bespreken.

One thought on “Mee in m’n koffer: Debet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *