Dierproefvrij

Hoewel ik geen beautyblog heb, zal ik vandaag toch een artikel besteden aan make-up. Dierproefvrije make-up, welteverstaan. Een onderwerp dat ik erg belangrijk vind om onder de aandacht te brengen, omdat helaas nog te veel merken op dieren blijven testen. Er zijn veel goede methodes om zonder dierenleed make-up producten te testen. Desondanks worden nog steeds dieren, zoals konijnen, gebruikt om te testen of een product bijvoorbeeld geen irritatie aan de ogen oplevert. Hoewel er in de Europese Unie sinds 2013 een verbod op dierproeven voor cosmetica geldt, betekent dit helaas niet dat de merken die in Nederland worden verkocht allemaal dierproefvrij zijn (bron).

In mijn zoektocht naar meer informatie over dierproefvrije beautyproducten kwam ik terecht op de website van Sophie Carleen: Naoki.nl. Zij houdt sinds een paar jaar een dierproefvrije cosmetica lijst bij, waar merken op vermeld staan die wereldwijd niet aan dierproeven doen. Wil jij weten of de merken die jij gebruikt dierproefvrij zijn? Klik dan hier.

Mijn beautystash
Mijn interesse in make-up beperkt zich tot basisproducten zoals bijvoorbeeld mascara, poeder, concealer en blush. Ik vind het belangrijk om er verzorgd uit te zien, maar het moet vooral geen ‘gedoe’ zijn. Toch vind ik het voor een feestje wel leuk om eens wat extra’s te doen zoals bronzer, oogschaduw of lippenstift. Ik moet bekennen dat mijn beautystash nog lang niet helemaal dierproefvrij is, maar sinds ik mij erin ben gaan verdiepen ben ik er achter gekomen dat er meer (betaalbare) merken dierproefvrij zijn dan je misschien zou verwachten.

FullSizeRender

Wel of niet dierproefvrij?
Mijn mascara, poeder en concealer komen van de Hema. Hoe tof, Hema is al jaren dierproefvrij. De producten vind ik heel fijn en niet onbelangrijk, zeer betaalbaar. Een ander betaalbaar en dierproefvrij merk is Catrice. Dit merk is verkrijgbaar bij Kruidvat en ik gebruik al langere tijd hun bronzer en oogschaduw.

FullSizeRender (1)

Zoals ik hierboven aangaf, is mijn beautystash helaas nog niet helemaal dierproefvrij. Wat ik erg jammer vind, is dat mijn favoriete beautymerk MAC nog steeds op dieren test. De verklaring die zij daarvoor geven is dat hun producten op de Chinese markt verkrijgbaar zijn. Dit land verplicht producenten een test op dieren uit te laten voeren, alvorens zij mogen importeren (bron).

FullSizeRender (3)

Wie bekend is met MAC weet dat dit merk in een hoger prijssegment valt dan de Hema of Catrice. Daarom heb ik besloten, hoe jammer ik het ook vind dat de producten niet dierproefvrij zijn, de blush en oogschaduw die ik al in huis heb, niet weg te gooien. Wel zal ik voortaan, met pijn in mijn hart, de MAC winkel voorbij lopen.

Dat producten op dieren worden getest geldt niet alleen voor make-up, maar bijvoorbeeld ook voor verzorgingsproducten zoals shampoo, dagcrème en parfum. Hoe ik daar mee om ga, zal ik volgende week in een artikel bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *