Rode sneeuw in december

Vorige week las ik het boek Rode sneeuw in december van Simone van der Vlugt uit. Deze historische roman speelt zich af tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog. Ik vond het boek indrukwekkend. Wat mij betreft is het een goede mix van een liefdesverhaal, geschiedenis en spanning.

FullSizeRender (23)

In Rode sneeuw in december wordt de katholieke Lideweij verliefd op de protestantse Andries. Om met hem te kunnen trouwen moet ze tegen de wil van haar vader ingaan, die vervolgens met haar breekt. Andries wordt lijfarts van prins Willem van Oranje en samen met Lideweij vestigt hij zich in Breda, waar ze een hechte band opbouwen met de prins.

Het politieke klimaat verandert. Koning Filips probeert het protestantisme neer te slaan en onder zijn leiding viert de inquisitie hoogtij. Willem van Oranje vlucht naar Duitsland waar hij zijn legers in opstand laat komen om de Hollandse steden terug te winnen.

Ondertussen vluchten Andries en Lideweij naar het rustige Naarden, waar ze zich veilig wanen. Hier weet niemand van hun band met de prins of hun protestantse achtergrond. Toch worden ze getroffen door een verschrikkelijk lot wanneer het stadje wordt ingenomen door de Spanjaarden, met een gewelddadige volksopstand tot gevolg.

Vlugt, S. van der (2015). Rode sneeuw in december (11druk). Amsterdam: Ambo|Anthos.

Bedankt voor het lezen, volg mij ook via Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *