Zo help je het milieu een handje

Gisterenavond was het Earth Hour. Om 20.30 uur deden veel particulieren, bedrijven en overheidsinstanties een uur het licht uit. Dit is een wereldwijd initiatief om een signaal af te geven dat er meer actie nodig is tegen opwarming van de aarde. Ook veel beroemde bouwwerken zoals de Eiffeltoren in Parijs en het Sydney Opera House doen hier elk jaar aan mee. Persoonlijk vind ik het een goed initiatief. Daarom vandaag klimaatverandering als onderwerp op mijn blog. Wees niet bang voor geitenwollen sokken gezever. Het milieu een handje helpen kan namelijk al op vijf simpele manieren.

Waarom klimaatverandering een Lifestyle onderwerp is

Misschien denk je, het valt allemaal nog wel mee toch? Maar helaas is klimaatverandering op dit moment al een groot probleem. Poolijs verdwijnt, gletsjers smelten, de zeespiegel stijgt, koraalriffen verbleken en hevige droogtes veroorzaken hongersnood en oorlogen. Dit is een wereldwijd probleem waar vooral overheden en grote bedrijven iets aan moeten doen. Maar wij kunnen ook ons steentje bijdragen, want dit artikel schrijf ik niet voor niets. Zoals je kunt zien heb ik het onder het kopje Lifestyle ingedeeld. Voor mij is bewust omgaan met het milieu namelijk een onderdeel van de levensstijl waar je zelf voor kiest. Niet dat ik hiermee mezelf als heilig boontje wil neerzetten. Dat ben ik namelijk echt niet. Maar ik geloof wel dat alle kleine beetjes helpen. Daarom hieronder vijf simpele tips.

Ledverlichting

Ledverlichting is echt energiezuinig. In vergelijking met gloei- en halogeenlampen bespaar je met ledlampen 80 tot 90 procent energie en in vergelijking met spaarlampen ook nog 30 tot 50 procent. Daarnaast is de verwachte levensduur veel langer. Gemiddeld doe je met een ledlamp 20.000 uur. Met een gloeilamp maar ongeveer 1000 uur! Tot slot bevatten ledlampen geen kwik (bron).

Toen ik vier jaar geleden op mezelf ging wonen heb ik voor de lampen die ik het meest verwachtte te gebruiken ledverlichting gekocht. Eerlijk is eerlijk, ik vond het wel duur. Maar in verhouding bespaar je uiteindelijk heel veel. Inmiddels heb ik alleen nog maar ledverlichting in huis.

Stekkers uit het stopcontact

Oké, als dit geen simpele maatregel is dan weet ik het ook niet meer. Gewoon even de stekker uit het stopcontact halen als je een apparaat niet meer gebruikt. Ja, ook de oplader van je telefoon. Want ook wanneer je telefoon niet aan de oplader ligt, gebruikt deze gewoon stroom. Zonde toch? Daarnaast is het ook nog eens brandgevaarlijk (bron).

Zelf probeer ik hier echt goed op te letten. Sowieso check ik voor ik het huis uit ga altijd of alle stekkers er uit zijn en apparaten uit staan.

Brievenbusklep of tochtborstel

Wanneer je een brievenbus in je voordeur hebt zitten kan dit tocht veroorzaken. Zonde als je ’s winters je verwarming aan hebt staan. Met een brievenbusklep of tochtborstel kan je dit heel makkelijk oplossen (bron).

Wassen en drogen

Ik neem aan dat dit inmiddels wel ingeburgerd is, maar met wassen op zo laag mogelijke temperatuur bespaar je ontzettend veel energie. Tegenwoordig werken wasmiddelen ook goed op bijvoorbeeld 30 graden. De droger minder gebruiken bespaart nóg meer energie. Daarom kan je kleding beter op een droogrek of aan de waslijn drogen (bron). Dit is trouwens ook beter voor je kleding.

Zelf was ik zoveel mogelijk op 30 graden. Eén keer in de twee weken laat ik mijn handdoeken wel draaien op 60 graden. Dit doe ik echter alleen omdat dit goed voor je wasmachine schijnt te zijn. Verder gebruik ik mijn droger alleen voor handdoeken, dekbedovertrek en hoeslaken.

Minder vlees eten

Zelf ben ik niet zo’n vlees eter, maar ik weet dat veel mensen dat stukje vlees naast hun aardappelen en groenten liever niet willen missen. Toch help je het milieu (en jezelf) ontzettend wanneer je minder vlees eet. De vlees- en zuivelindustrie zorgt namelijk voor een enorme uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast heb je vlees ook echt niet elke dag nodig. Wanneer je gevarieerd eet krijg je alle voedingsstoffen binnen waar je lijf om vraagt. Mijn tip, probeer eens de producten van De Vegetarische Slager. De vegetarische kipstuckjes zijn bijvoorbeeld bijna niet van echte kipfilet te onderscheiden.

Nog meer tips? Kijk dan eens op de websites van bijvoorbeeld Greenpeace, Consumentenbond of je energieleverancier.

Bedankt voor het lezen, volg mij ook via Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *