Met een glimlach

Deze week kreeg ik een pakketje thuisgestuurd. Misschien hebben jullie het al op Facebook gezien. Een pakketje met een verrassing; twee boeken van Uitgeverij Atlas Contact. Heel erg leuk!

De uitgeverij heeft mij de boeken Huisje boompje beest van Roos Schlikker en Lichte jaren van Elizabeth Jane Howard toegestuurd. Lichte jaren is het eerste deel van een autobiografische romanreeks en verscheen in 1990 in Engeland. Dit jaar is het in de Nederlandse vertaling verschenen. Huisje boompje beest is een roman, een schrijnende komedie over verboden verlangens die we allemaal kennen, aldus de achterflap. Dat laatste triggerde mij en ik heb het boek meteen dit weekend gelezen.


Huisje boompje beest gaat over het echtpaar Joris en Lidia, die samen met hun kinderen Sterre en Daniel in een Vinex-wijk wonen. Mooi huis, aangeharkte tuin, goede auto voor de deur, je kent het wel; zo’n stel dat alles op het eerste gezicht goed voor elkaar heeft. Maar dan komt Rob in de wijk wonen. Hij is fotograaf, een bohemien, zo’n type waar vrouwen over dromen. En Lidia hoort verhalen, geruchten, over Rob. Iets met kinderen. Ondertussen begint het bij Joris te kriebelen. Geïnspireerd door Rob begint hij met fietsen, koopt een fotocamera én droomt hij steeds vaker over een wereldreis.

Deze roman van Roos Schlikker begint een beetje raar, moet ik eerlijk bekennen. Echt Nederlands, lekker recht-toe-recht-aan. Daar moest ik even doorheen. Maar als je er eenmaal in zit, leest het als een trein. Dit boek heb ik met een glimlach gelezen.

Natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig naar het boek Lichte jaren. Wanneer ik die heb gelezen, zal ik jullie laten weten wat ik er van vond.

Schlikker, R. (2017). Huisje boompje beestje. Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact.

Bedankt voor het lezen, volg mij ook via Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *