Nachtblauw


Een combinatie van geschiedenis en een meeslepend liefdesverhaal. Dat is de historische roman Nachtblauw van Simone van der Vlugt. Het verhaal speelt zich af in de Gouden Eeuw, rondom de opkomst van het Delfts blauw in Nederland. Nachtblauw verscheen vorig jaar februari en heeft lange tijd in mijn kast gelegen. Aan de hand van de achterflap had ik namelijk al verwacht dat ik dit boek niet makkelijk zou kunnen wegleggen. Daar moest ik zin en tijd voor maken. En mijn gevoel klopte. Vanaf hoofdstuk één werd ik er in meegezogen, ik kon het niet meer wegleggen.

Het verhaal

Het hoofdpersonage in het boek Nachtblauw is Catrijn. Nadat ze al jong weduwe is geworden, besluit Catrijn haar dorp De Rijp achter zich te laten en te verhuizen naar Amsterdam. Daar gaat ze aan het werk als huishoudster bij de familie Van Nulandt. Catrijn heeft een passie voor schilderen en helpt de vrouw des huizes dan ook graag bij haar schilderlessen. Naast het schilderen gaat haar aandacht naar nog iets uit. Nou ja, iemand. Mattias, de broer van meneer Van Nulandt, een onmogelijke liefde.

Delftse donderslag

Catrijns verleden achtervolgt haar. Ze moet vluchten en vindt werk in een plateelfabriek in Delft. Hier wordt haar schilderstalent eindelijk op waarde geschat. En ook in de liefde vinden er eindelijk positieve ontwikkelingen plaats. Maar dan breken er woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 ternauwernood de Delftse donderslag, die de binnenstad in puin legt. Daardoor komt ze voor een belangrijke keuze te staan.

Aanrader

Wat mij betreft is Nachtblauw echt een aanrader. Bijzonder vond ik hoe ik mijzelf kon inleven in een personage wat honderden jaren geleden leeft. Catrijn is een sterke vrouw. Ze heeft een moderne denkwijze voor haar tijd. Je zou kunnen denken dat dit ongeloofwaardig is, maar dat is het geen moment. Tot slot heeft schrijfster Simone van der Vlugt ook een aantal bekende personages uit de Gouden Eeuw mooi in het verhaal verweven. Daardoor ging het boek voor mij nog meer leven. Je ziet bijna voor je hoe ze door de straten van Alkmaar, Amsterdam en Delft lopen.

Bedankt voor het lezen, volg mij ook via Facebook en Instagram.

Vlugt, S. van der (2016). Nachtblauw (8druk). Amsterdam: Ambo|Anthos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *