De Cock in het theater

Afgelopen zaterdagavond bracht ik een bezoek aan de voorstelling Baantjer Live! in de Stadsschouwburg Velsen in Velsen-Zuid.  Dit stuk over rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder borduurt voort op de succesvolle boeken van Appie Baantjer en de televisieserie die tussen 1995 en 2006 op televisie werd uitgezonden. De hoofdrollen worden vertolkt door Peter Tuinman en Beau Schneider. Daarnaast wordt de rol van commisaris Buitendam gespeeld door Peter Römer, de zoon van Piet Römer (voor velen toch de echte De Cock, met C-O-C-K).

Voor mij begon vroeger het weekend altijd met de televisieserie Baantjer. Op vrijdagavond mocht ik dan opblijven en zat ik met een bakje chips op schoot te kijken. Waarschijnlijk is toen ook mijn liefde voor misdaadseries ontstaan. De aankondiging van Baantjer Live!, en dan vooral het interactieve aspect, maakte mij direct nieuwsgierig. Samen met Lisanne, ook een echte Baantjer-fan, ging ik zaterdag dan ook enthousiast naar Velsen-Zuid.

Al in de foyer gaat de voorstelling van start. Politieagenten verwelkomen het publiek op het feestje voor De Cock ter gelegenheid van zijn 35-jarig ambtsjubileum en wie dat wil kan daar een kleine persoonlijke bijdrage aan leveren. Ook in de zaal wordt het feestje voortgezet en iedereen wacht in spanning op de komst van de jubilaris. Zo’n prestatie mag natuurlijk niet onopgemerkt blijven en De Cock wordt dan ook met een groot applaus verwelkomt in de zaal. Vledder bijt het spits af en begint aan zijn speech. Maar dan gaat het helemaal mis…

Hoe het afloopt kan ik natuurlijk niet vertellen, het is veel leuker om dat zelf te zien. Ik gaf al aan dat ik vooral nieuwsgierig was naar het interactieve aspect van de voorstelling. Persoonlijk viel dat mij in het deel voor de pauze tegen. Ik had daar iets meer van verwacht. Tijdens en na de pauze werd dit echter goedgemaakt en werd ik verrast door een aantal onverwachte wendingen. De voorstelling is vooral voor fans van misdaadseries, en dan in het bijzonder van Baantjer, een aanrader.

Baantjer Live! speelt nog t/m 17 januari 2016 in diverse theaters. De speellijst vind je hier.