Grote woorden

Muziektheater met een vleugje cabaret

Gezien: woensdag 2 oktober 2019, Schouwburg De Meerse, Hoofddorp.

Ze noemen dit bij voorbaat hun allerbeste programma. Een verbluffend geheel dat iedereen moet zien. Als je tussen de regels door leest kan je verwachten dat je dit met een korreltje zout moet nemen. Niet voor niets heeft theatergroep Piepschuim hun voorstelling de titel Grote Woorden gegeven. Tijdens de show delen Cor Burger en Robbert Koekoek enthousiast hun muzikale verhalen met hun publiek, waarbij je je kunt afvragen hoe serieus je ze mag nemen. 

Samen met mijn moeder bezocht ik de show van Piepschuim. We moesten er even inkomen. Welke kant gaat het op? Wat hebben de liedjes te maken met de sketches? Ik vond de grappen in het begin zelfs een beetje flauw. Halverwege de show werd het wel iets duidelijker, maar de rode draad door het stuk blijft naar mijn idee erg dun. Fake nieuws, interpretatie van woorden, willen wij, de mens, wel echt de waarheid horen?

Grote Woorden zit daarentegen muzikaal erg goed in elkaar. Burger speelt gitaar en zingt, Koekoek speelt zo’n beetje alles wat los en vast zit. Van diverse blaasinstrumenten tot fietsbellen. Zijn saxofoonsolo is te gek. Het plezier wat Piepschuim heeft wanneer ze muziek maken spat er vanaf.

Humor blijft een kwestie van smaak. Bij het mannelijke publiek had Piepschuim de lachers op hun hand. Het sterkste van de voorstelling vond ik de muzikaliteit. Daarom zou ik Grote Woorden omschrijven als muziektheater met een vleugje cabaret. De muziekstukken en subtiele humor van Koekoek maakten het voor mij vooral tot een vermakelijke show.

Dit artikel verscheen eerder op de website van het Kennemer Theater.