Het verborgen land van de zigeuners

Geen poespas, gewoon goede muziek

Gezien: zaterdag 19 oktober 2019, Theater De Purmaryn, Purmerend.

De kleine zaal van het theater: geen decorstukken, alleen een dia projectie, de muzikanten en hun instrumenten. Wat saai denk je misschien, maar niets is minder waar. The Basily Gipsy Band is alles behalve saai. Tijdens het eerste nummer van hun voorstelling Het verborgen land van de zigeuners, die ik samen met mijn moeder bezocht, zit de sfeer er meteen goed in.

The Basily Gipsy Band bestaat uit zes muzikanten afkomstig van de zigeunerfamilie Basily. Drie gitaristen, een percussionist, een violist en een bassist. Allemaal spelen ze met ontzettend veel passie. Tijdens de show worden er diverse muziekstukken gespeeld. Met elk muziekstuk gaan ze terug naar een ander gedeelte van hun roots. Van een Franse zigeunerchanson tot een nummer in de stijl van de Russische Sinti. Maar de muzikanten van The Basily Gipsy Band spelen ook een aantal door henzelf gecomponeerde nummers.

De bandleider vertelt tussendoor ook over de achtergrond van de nummers. Waar komt het vandaan, waar gaat het over, hoe zijn ze er zelf mee in aanraking gekomen of waarom hebben ze het geschreven. Zo vertellen ze over hun ontmoeting met de Franse jazzviolist Stéphane Grappelli, maar ook over hun jamsessie met The Rolling Stones. Dat maakt de voorstelling erg persoonlijk en een aanrader voor elke muziekliefhebber.

Dit artikel verscheen eerder op de website van het Kennemer Theater.