Nobel

Geen perfect plaatje, wel een grote glimlach

Gezien: donderdag 13 december 2018, Schouwburg De Meerse, Hoofddorp.

Het perfecte plaatje, dat is wat onze generatie wil uitstralen op social media. Tenminste dat stelt cabaretière Kirsten van Teijn (bijna 30) in haar voorstelling Nobel, die ik (ook bijna 30) samen met mijn moeder bezocht. Vol energie en humor snijdt zij dit hedendaagse thema aan, waarbij ze ingaat op de narigheid die achter veel van die mooie plaatjes schuil gaat.

In de voorstelling Nobel legt Van Teijn de focus op de dingen waar ‘onze’ generatie mee worstelt, zoals burn-out klachten, relatieperikelen en verwachtingen waar we aan proberen te voldoen. Maar ook verhalen over haar familie en de scheiding van haar ouders komen aan bod. Van Teijn verwerkt deze onderwerpen zowel in haar monologen als liedjes. Gitarist Leon Sibum begeleidt haar daarbij gedurende de show. Ik moest even wennen aan de snelheid waarmee Van Teijn haar monologen in de liedjes laat overlopen. Maar door haar innemende persoonlijkheid en sterke performance bleef ik zeker geboeid.

Het muzikale gedeelte van de voorstelling is mij het meest bijgebleven. Naast een aantal grappige liedteksten, gebruikt ze haar liedjes ook om wat meer de diepte in te gaan. Zo zingt ze bijvoorbeeld een prachtig nummer over de band met haar moeder. Verder sprak de herkenbaarheid van het thema mij aan. Herken je het niet van jezelf, dan misschien wel van je omgeving. Mijn moeder ervaarde dit trouwens precies hetzelfde. Bezoek Nobel dus ook gerust wanneer je niet bij ´onze´ generatie hoort. Verwacht niet dat je met buikpijn van het lachen de zaal uit loopt, maar een grote glimlach houd je er wel aan over.

Dit artikel verscheen eerder op de website van het Kennemer Theater.