Opgeruimd

Een opgeruimd huis

is een opgeruimd hoofd.

Om het jaar fris te beginnen en rust te krijgen ben ik afgelopen week begonnen met opruimen. Want ‘een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’. Een zin die mijn moeder, voor mijn gevoel, soms tot in den treuren herhaalde. Maar het is zo waar. Wanneer ik een drukke periode op school had, begon ik altijd eerst met het opruimen van mijn kamer. Ik werd daar rustig van en kon me daarna beter concentreren. Voor mijn gevoel kon ik dit jaar dan ook het beste starten met een opgeruimd huis.

En nu beginnen

Met opruimen bedoel ik nu het grondig uitzoeken van spullen die ik in eerste instantie heb ‘opgeruimd’ door ze uit het zicht in kasten te stoppen. Op mijn slaapkamer heb ik zo’n rommelkast staan en mijn berging is ook een goed voorbeeld van een ruimte die vol staat met spullen die ik even niet wil zien. Mijn probleem is echter, dat als die spullen daar eenmaal liggen, ik ze vaak vergeet. Er komt meer en meer bij, maar ja, vol is op een gegeven moment echt vol. Maar hoe begin je aan zo’n klus? Mijn tip: neem er de tijd voor.

Per categorie

Geïnspireerd door wat ik heb gelezen over opruimgoeroe Marie Kondo, ben ik aan de slag gegaan met de KonMari-methode (Kondo, 2015). Ik heb haar tips als handvatten gebruikt. Wat ik zelf als prettig heb ervaren, is om per categorie op te ruimen. Bijvoorbeeld alle boeken, alle kleding, alle schoenen. Zo voorkom je dat je, wanneer je denkt klaar te zijn, nog meer tegen komt. En dat werkt niet echt motiverend. Verzamel dus in één keer alle spullen van één categorie die je in huis hebt. Zelf heb ik mijn woonkamervloer als verzamelpunt gebruikt, zodat ik lekker de ruimte had.

Bewaren of wegdoen

Vervolgens beslis je voor jezelf wat je weg doet en wat je wilt bewaren. Een tip van Marie Kondo is om daarbij alles in je hand te houden en je af te vragen ‘word ik hier blij van?’. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar waarom zou je dingen bewaren waarvan je niet blij wordt? Best logisch eigenlijk.

Wat ik ook een goede tip vond is om de spullen die je wilt bewaren, vervolgens een mooi plekje te geven. Dat betekent niet dat je ze in het zich zet, maar dat je je kast netjes inruimt. Ik heb ervoor gekozen meteen de indeling van mijn kast aan te passen.

Last but not least

Tot slot wil ik nog één tip van de KonMari-methode met jullie delen, waar ik zelf veel aan heb gehad. Marie Kondo raadt aan om spullen met emotionele waarde het laatst op te ruimen. Het uitzoeken van deze spullen kost veel energie en als je eenmaal begint met bijvoorbeeld het doorbladeren van fotoboeken, kost opruimen meer tijd. Zelf merkte ik dat ik dit ook de lastigste categorie vind. Ik bewaar graag foto’s en bijvoorbeeld entreekaartjes van voorstellingen. De meeste foto’s heb ik ingeplakt, maar wat ik over had heb ik in een doos gedaan en nooit meer naar om gekeken. Zonde eigenlijk.

Hoewel ik nog niet helemaal klaar ben met opruimen, merk ik dat het mij al meer rust en nieuwe energie heeft gegeven. Ik ga de komende tijd dus nog even verder met de KonMari-methode en schoon schip maken.

Kondo, M. (2015). Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven aan te brengen. Amsterdam: A. W. Bruna Uitgevers B.V..

One thought on “Opgeruimd

Comments are closed.