Souvenirs

Een opgeruimd feestje 

Gezien: maandag 18 februari 2019, Zaantheater, Zaandam.

Hoeveel spullen een mens in zijn leven verzamelt besef je op momenten dat die spullen daadwerkelijk door je handen gaan, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing. Karin Bloemen realiseerde zich dit ook en ging aan de slag om al haar overbodige spullen de deur uit te doen. Niet alleen fijn voor haar, maar ook voor ons. Het leverde haar namelijk genoeg inspiratie op voor haar nieuwe voorstelling Souvenirs, die ik samen met mijn moeder bezocht.

Het thema opruimen wordt in de show Souvenirs uitgewerkt in de breedste zin van het woord. Dit komt naar voren in een paar heerlijk herkenbare typetjes van Bloemen, waar ik ontzettend om heb gelachen. Zoals bijvoorbeeld de zweverige dame die anderen voor een ´klein´ bedrag graag helpt bij het loslaten van het één en ander. Maar Bloemen heeft ook genoeg ruimte om haar persoonlijke ervaringen met het publiek te delen. Zo vertelt zij vol zelfspot over haar knieoperatie en de kilo’s die ze is kwijtgeraakt. De afwisseling tussen deze verschillende spelvormen vond ik fijn, ik bleef geboeid.

Tijdens de voorstelling wisselt Bloemen haar conferences af met muzikale stukken. Ze wordt daarbij begeleid door drummer Ton Dijkman, toetsenist Eric van de Bovenkamp, bassist Norbert Sollewijn Gelpke en gitarist Frank Burks. Stuk voor stuk toppers die er samen met Bloemen een feestje van maken op het podium. Met de liedteksten gaat ze voornamelijk de diepte in. Ze emotioneert met een prachtige Nederlandse vertaling van ´Non, je ne regrette rien´. Maar er mag ook zeker af en toe gedanst worden.

Souvenirs is een heerlijke avond uit. De voorstelling is in balans. Bloemen bezorgde me buikpijn van het lachen en ontroerde mij tegelijkertijd.   

Dit artikel verscheen eerder op de website van het Kennemer Theater.