Theaterverkenner

Sinds december 2018 ga ik regelmatig als theaterverkenner op pad voor het Kennemer Theater. Ik bezoek voorstellingen voordat deze bij hen te zien zijn, om er vervolgens een recensie over te schrijven. Zo kan ik andere theaterliefhebbers een beeld geven van wat zij kunnen verwachten. De recensies worden gepubliceerd door het Kennemer Theater als aanvullende informatie bij de aankondiging van de voorstelling. Voor mij is dit een ideale mix van het uitoefenen van mijn vak en mijn liefde voor theater.

Liefde voor theater

Het zaadje voor mijn liefde voor theater is geplant toen ik nog erg jong was. Als vijfjarig meisje begon ik met dansen bij de plaatselijke balletschool. Aan het einde van het seizoen traden we op in een klein theater voor onze familie. Ik weet nog goed dat ik het achter de schermen allemaal reuze spannend vond, maar eenmaal op het podium was ik dat snel vergeten. Daarna liet ik geen moment voor een optreden onbenut; aan elke playbackshow op de basisschool deed ik mee.

Op mijn tiende namen mijn ouders mij voor het eerst mee naar een grote musical in Theater Carré. Pure magie. Vervolgens had ik het geluk nog meer grote producties te mogen zien. Mijn liefde voor theater groeide, maar ook mijn droom om zelf ooit in een musical te spelen. Deze droom moest ik helaas loslaten, maar ik vind het erg leuk dat ik als theaterverkenner alsnog mijn liefde voor theater met anderen kan delen.

Blog

Het idee om over theater de schrijven kwam jaren later toen ik in 2015 besloot te starten met mijn blog. Ik wilde graag een reactie geven op negativiteit die ik op internet voorbij zag komen door artikelen met een positieve insteek of een positief onderwerp te delen. Uiteindelijk werd het een persoonlijke blog waar ik onder andere schreef over mijn liefde voor theater. Daarnaast bleek het een mooie plek om mijn schrijfstijl verder te ontwikkelen.

Met de blog ben ik eind 2017 gestopt, maar in 2018 deed het Kennemer Theater in Beverwijk een oproep in hun nieuwsbrief. Ze zochten theaterverkenners om meer informatie over een voorstelling te verkrijgen. ‘Doen!’ dacht ik direct. Ik heb mezelf opgegeven en werd uitgenodigd om een proefvoorstelling te bezoeken. Op basis van mijn recensie over deze voorstelling werd ik geselecteerd.

Doelgroep

Vanuit mijn kennis over het schrijven voor uiteenlopende doelgroepen, bekijk ik de voorstelling waarover ik schrijf als theaterverkenner ook vanuit meerdere perspectieven. Daarbij mag ik kritisch zijn en hoef ik niet alles per se positief te beschrijven. Natuurlijk zie ik tijdens een show soms ook iets wat niet mijn ding is. Dat neem ik dan ook mee in mijn recensie. Maar het zit wel in mijn karakter om altijd te proberen het positief te benaderen.

Ga voor meer informatie over het Kennemer Theater en hun programma naar: kennemertheater.nl.

De recensies vind je op mijn theaterblog.