Dat zijn onze Jantjes

(c) madelondewaal.nl time square (1)

Afgelopen maandag mocht ik aanwezig zijn bij een bijzondere repetitie van theatergroep Time Square uit Uitgeest. Niemand minder dan actrice en regisseuse Willeke van Ammelrooy gaf een workshop aan deze enthousiaste amateur vereniging. Uiteraard niet zomaar. Time Square zal namelijk op 20 en 21 april 2018 de musical De Jantjes spelen in het Kennemer Theater in Beverwijk.

Lekker plat

Willeke van Ammelrooy kwam langs om de leden van Time Square optimaal voor te bereiden op het plat Amsterdamse accent. Dat deed zij met veel humor. Zo legde ze uit dat Jordanees iets brutaals heeft en deed voor hoe dit ook in het lijf naar voren moet komen. Haar tips vulde zij aan met leuke anekdotes over haar Amsterdamse familie, waarvan ze ook een grote foto bij zich had. Het theatervak bleek in de genen te zitten. Oma was actrice en opa schreef en was souffleur. De dames en heren van Time Square (plus ondergetekende en andere aanwezige pers) hingen aan haar lippen.

(c) madelondewaal.nl time square

Nieuwe uitdaging voor de theatergroep

Naast het aanleren van het accent (met zijn ‘aijs’ en ‘aaahs’) was er ook alle tijd om aan het acteren te werken. In de musical De Jantjes zit namelijk meer toneelspel dan de theatergroep Time Square gewend is. Oorspronkelijk bestond het repertoire van de vereniging uit losse nummers en later musical medleys. In 2015 werd echter besloten de lat een stuk hoger te leggen en een complete musical op te voeren. Met de musical Titanic als eerste productie. Een musical waarbij de focus nog voornamelijk op de zang lag. Vandaar dat de acteerles van Willeke van Ammelrooy erg van pas kwam. Ik kan me voorstellen dat dit de leden extra zelfvertrouwen geeft wanneer ze in april het podium opgaan.

Mooi is de Jordaan

Voor de toeschouwers sloot Time Square af met het lied Mooi is de Jordaan. Dat deden zij ‘in setting’, wat betekent dat naast het zingen ook de scène gespeeld moest worden. Vlak voor het moment suprême waren er aardig wat gespannen koppies te zien. Maar wat wil je met een actrice als Willeke van Ammelrooy vlak voor je neus. Persoonlijk vond ik de samenzang in vergelijking met de Titanic zeker gegroeid. Ook vond ik het leuk om te zien dat zowel het aantal mannen als jonge(re) leden is toegenomen. Met hun enthousiasme en nog een paar maanden oefenen weet ik zeker dat Time Square een onvervalste Amsterdamse avond gaat neerzetten.

Time Square is met De Jantjes op 20 en 21 april 2018 te zien in het Kennemer Theater in Beverwijk. De muzikale leiding is in handen van Arno Hillege. Ingrid Kluft verzorgd de regie en Sanne Ooms de choreografie. Wil je erbij zijn? De kaarten zijn al verkrijgbaar via het Kennemer Theater.