Verliefd op Ibiza

Een vrolijke show zonder oppervlakkig te zijn

Gezien: woensdag 19 februari 2020, Cool kunst en cultuur, Heerhugowaard.

Een luchtige romantische comedy op een Spaans eiland vol vrolijke muziek, dat is wat ik verwachtte bij de musical Verliefd op Ibiza. Samen met een vriendin bezocht ik de show en we waren verrast dat het verhaal iets meer de diepte in ging. Want hoewel het script van de voorstelling gebaseerd is op de film uit 2013, zijn er ook een aantal maatschappelijke issues toegevoegd. Dat vind ik een mooie aanvulling voor in het theater.

Verliefd op Ibiza is een kleine productie met zeven castleden. Het decor is simpel, maar doeltreffend. Met weinig middelen worden er toch verschillende sfeerbeelden neergezet die het verhaal ondersteunen.

Het verhaal gaat over Karla. Zij woont op Ibiza in het hotel van haar zoon, losbol en voormalig popster Lex, en haar twee kleinzoons Julian en Moussa. Karla werd geboren als Maarten en betrekt het publiek in haar zoektocht naar zichzelf. Mooi is dat dit thema bij alle personages op een andere manier terugkomt. Karla wordt gespeeld door Laus Steenbeke. In de rol is hij grappig en kwetsbaar tegelijk. Ik vind het prettig dat Steenbeke geen typetje van Karla heeft gemaakt.

Tijdens de voorstelling krijgt de familie bezoek van Karla’s goede vriendin Irma en de beroemde voetballer Kevin samen met zijn vloggende vrouw Elza. Irma wordt komisch neergezet door Mylène d’Anjou. Haar scènes met Moussa, gespeeld door Samir Hassan, sprongen eruit. Grappig, maar ook lief.

Voor deze musical is er nieuwe muziek geschreven. Dat daar de moeite voor is genomen vind ik een compliment waard, maar de muziek zelf is dat helaas niet. Dat is ontzettend zonde, omdat het sommige scènes zelfs naar beneden haalt. Zonder muziek hadden ze wel potentie om te kunnen ontroeren.

Alles bij elkaar vind ik Verliefd op Ibiza een fijne show, waarbij je de zaal met een goed gevoel verlaat. Een leuk voorstelling om bijvoorbeeld samen met je tienerdochter naar toe te gaan.

Dit artikel verscheen eerder op de website van het Kennemer Theater.

Verliefd op Ibiza is donderdag 16 april 2020 te zien in het Kennemer Theater.