Weltschmerz

Een absurd leuke avond

Gezien: zaterdag 6 april 2019, Theater De Purmaryn, Purmerend.

Wereldpijn: ‘het gevoel van diepe en als pijnlijk ervaren melancholie ten gevolge van verdriet, ontstaan door de onvolmaaktheid van de wereld´ aldus Wikipedia. Anne & Lisa hadden voor hun debuutvoorstelling Weltschmerz geen passendere titel kunnen bedenken. De jonge cabaretières zetten uiteenlopende types neer die, zoals ze zelf zeggen, niet bepaald vooraan stonden toen geluk en liefde werd uitgedeeld.

De voorstelling Weltschmerz bezocht ik samen met mijn moeder. Eerlijk gezegd wist ik niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Door een aantal filmpjes van de cabaretières Anne en Lisa die ik van te voren had gekeken, was ik zelfs een beetje sceptisch. Totaal onterecht! De show was vanaf het eerste moment grappig en vooral erg verrassend. De situaties die Anne en Lisa neerzetten op het toneel zijn absurdistisch, maar niet te vergezocht of te grof. In rap tempo worden de sketches afgewisseld. Van een oudere dame die de weg een beetje kwijt is tot de Star Wars fan die ‘alles van Staw Waws’ heeft. Anne en Lisa wisselen moeiteloos van stemmetjes en fysiek. Ze stuiteren over het podium en hun energie werkt aanstekelijk. De interactie met het publiek tijdens de voorstelling is groot. De cabaretières hebben meerdere momenten ingebouwd om iedereen erbij te betrekken.

Kortom, ik was erg verrast door de voorstelling Weltschmerz van Anne & Lisa. De vaart die ze erin hadden vond ik erg prettig. Daardoor had ik geen moment het gevoel dat sketches werden uitgemolken. Bezoek Weltschmerz dus gerust wanneer je zin hebt in een absurd leuke avond.

Dit artikel verscheen eerder op de website van het Kennemer Theater.